Chłodnictwo a parametry dla mroźni oraz chłodni

Większość produktów żywnościowych wymaga

Przechowywanie jest jedną z podstawowych funkcji chłodnictwa. Większość produktów żywnościowych wymaga obniżonych temperatur dla zachowania świeżości oraz przydatności do spożycia. We wszystkich zakładach produkcyjnych oraz przetwórstwa spożywczego istnieją systemy chłodzenia zaprojektowane przez specjalistów.

Zanim zatrudnimy firmę zajmującą się zakładaniem mroźni, czy chłodni powinniśmy zastanowić się, jakie towary będziemy przechowywać, ile ich będzie i jakich temperatur będą wymagały. Nowoczesne chłodnictwo oferuje chłodnie o szerokim zakresie temperatur, co może wpływać na obniżenie kosztów dotyczących montażu danej chłodni czy mroźni.

Stanowią te wymienione wcześniej dzień

Zakładając mroźnię należy wziąć pod uwagę najlepsze materiały izolacyjne. Styropian zazwyczaj sprawdza się w chłodniach, mroźnia będzie raczej potrzebowała w ścianach wkładów poliuretanowych. Stanowią one na dzień dzisiejszy najlepszą termoizolację. Należy się także zastanowić nad wymiarami mroźni. Muszą się w niej zmieścić regały, na których będzie przechowywana żywność.

Sprzęt musi nadążać chłodzeniem wnętrza

W chłodnictwie dużą rolę odgrywa odpowiednio dobrany rodzaj chłodzenia do wielkości i przeznaczenia danej mroźni. Agregat musi nadążać z chłodzeniem wnętrza mroźni, czyli musi posiadać określoną moc. Równie istotnym elementem są drzwi zawierające zamek z możliwością otworzenia od wewnątrz oraz programatory regulujące pracę urządzenia.

Dobranie parametrów mroźni własnych

Mroźnie standardowo powinny być wyposażone w sygnalizator obecności człowieka wewnątrz pomieszczenia oraz system informujący o ewentualnych awariach. Dopasowanie parametrów mroźni do indywidualnych potrzeb zagwarantuje zadowolenie z jej pracy oraz maksymalne użytkowanie jej powierzchni.