Obecnie stosowanych jest wiele technik przechowywania produktów. Dwie z nich dotyczą chłodnictwa, a są to chłodzenie i mrożenie. Chłodzenie to przechowywanie żywności w niskiej temperaturze w celu uniknięcie dostępu do nich drobnoustrojów i szybszego zepsucia. Mrożenie natomiast to składowanie produktów żywnościowych w temp. ok. -20 stopni Celsjusza, które polega na szybkim poddaniu danego produktu działaniu niskich temperatur.
Jednak zamrażanie ma swoje zastosowanie nie tylko w chłodnictwie, ale też przemyśle farmaceutycznym. Jest bardzo wiele leków, które należy przechowywać w niskiej temperaturze, np. maście, kremy… Wiele substancji wówczas zachowuje swą charakterystyczną konsystencję oraz właściwości lecznicze.
Po otwarciu lek przechowywany w lodówce może dłużej służyć. Gdy natomiast zostawi się go na "wierzchu", bardzo szybko utleni się i straci swe właściwości. Nie trzeba wspominać też o laboratoriach chemicznych, w których lodówki pełnią rolę przechowalni dla bakterii namnażanych w laboratoriach na specjalnych pożywkach.
Tak więc chłodnictwo przyczynia się pośrednio do rozwoju nauki. Dzięki lodówkom możliwe stało się opracowywanie kolejnych leków, wynajdywanie nowych rozwiązań produkcyjnych, a branża farmaceutyczna stale się rozwijała.
Natomiast co do przydatności i zastosowania lodówek w branży spożywczej, nikt nie ma wątpliwości, że spełniają one rolę nie do przecenienia. Popularna "spożywka" nie obyłaby się bez nowoczesnych i wydajnych urządzeń chłodniczych, w których przechowujemy produkty nieodporne na działanie wysokich temperatur…